Wat ga je verdienen?

 

In de zorg zijn de verdiensten niet zo slecht

Het salaris is bijna (!!) gelijk aan dat van de zakelijke dienstverlening.  Wat je precies gaat verdienen ligt aan een heleboel dingen. Als je leerling bent verdien je een leerlingsalaris. Dit salaris is afhankelijk van de leerweg die je kiest. Je kan namelijk 1 dag naar school en 4 dagen werken (1/4 variant) of je gaat eerst een tijdje naar school en je gaat dan werken. Wanneer je kiest voor de 1/4 variant krijg je een salaris. Bij de andere krijg je eerst zakgeld en dan krijg je pas salaris.

ORT staat voor Onregelmatigheids Toeslag

Dit krijg je omdat je onregelmatige diensten draait. Dit is elke maand verschillend in het totaalbedrag. Als je maand A veel avonddiensten draait en maand B helemaal niet, dan zie je dat je over maand A veel meer ORT krijgt. Hoeveel ORT je krijgt is afhankelijk van je brutosalaris. 

FWG 

Dit is het Functiewaarderingssysteem waar veel zorg- en welzijnsorganisaties mee werken. Dit systeem bepaald hoe "zwaar" jouw functie is. Aan de hand van de zwaarte van de functie wordt gekeken naar het loon dat bij de functie past.  

Arbeidsvoorwaarden

Naast je salaris krijg je ook te maken met arbeidsvoorwaarden. Dat zijn rechten en plichten die medewerkers en organisaties hebben. Deze staan beschreven in een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO). In de Zorg en Welzijn gelden verschillende CAO's.

 

Hoewel CAO's onderling kunnen verschillen, zijn er ook overeenkomsten: de arbeidsvoorwaarden zijn altijd goed geregeld! Naast een prima salaris kun je rekenen op 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering, reis- en andere onkostenvergoedingen .

 

Voor de meest actuele informatie over de CAO's in zorg en welzijn verwijzen we je naar:

AbvaKabo

CNV

NU'91

 

Print

Welkom

De website met alles over leren en werken in Zorg en Welzijn in Zuid-Holland: vacatures, events, nieuws en informatie over beroepen, opleidingen, organisaties en nog veel meer!