Sollicitatietips

Sollicitatietip 1: Neem initiatief

Ook zonder vacature kun je solliciteren. Je kunt de organisatie waar je wilt werken een open sollicitatie sturen, ook zonder dat er openstaande vacatures zijn.

Sollicitatietip 2: Internet

Kijk ook op internet voor vacatures of informatie over werkgevers. Op deze site staan allerlei vacatures, sites en adressen van organisaties die je verder kunnen helpen.


Sollicitatietip 3: Weten wat je wilt

Stel jezelf een paar heldere vragen voordat je aan een sollicitatiebrief begint zoals: Wat kan ik? en: Wat wil ik?


Sollicitatietip 4: Schrijf kort en krachtig

Schrijf geen lange sollicitatiebrieven. Een korte brief (maximaal één A4) die to the point is, is beter. Vertel helder in de brief wie je bent en wat je kan en waarom jij zo gemotiveerd bent om in die ene functie en bij die ene werkgever te werken.


Sollicitatietip 5: Een goed cv

Schrijf een helder en overzichtelijk cv, met je persoonlijke gegevens, opleidingen en waar je hebt gewerkt en hoe lang. Vermeld ook relevante levenservaring.

Sollicitatietip 6: Blijf rustig

Maak jezelf niet te druk voor een sollicitatiegesprek. Jij hebt hen nodig, maar zij hebben jou ook nodig. Zie het als een kennismaking, dat is het tenslotte ook.

Sollicitatietip 7: Bereid jezelf voor

Stel jezelf voorafgaand aan het gesprek de vragen waarvan je denkt dat ze gesteld kunnen worden. Zoals: Wat verwacht je van dit werk? en: Noem een paar goede en slechte eigenschappen van jezelf. Het helpt je natuurlijk bij het gesprek, maar belangrijker is dat je de zaken voor jezelf helder hebt en ze goed kunt overbrengen.

Sollicitatietip 8: Wees je nette zelf

Je moet er natuurlijk wel netjes uitzien voor zo'n gesprek, maar het hoeft ook geen galajurk te zijn. Zorg dat je iets aantrekt waarin je jezelf prettig voelt.


Sollicitatietip 9: Stel zelf ook vragen

Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek. Er zijn vast dingen die je wilt weten, zoals de sfeer op de afdeling of de samenstelling van het team. Dit getuigt van eigen initiatief. Je laat zo een goede indruk achter.

Sollicitatietip 10: Oogcontact

Als er meerdere mensen aanwezig zijn bij het gesprek, probeer je dan tot iedereen te richten, en niet alleen tot degene die toevallig de vraag stelt. Kijk mensen aan.


Gratis Loopbaangesprek?

Wil jij graag een keer met iemand sparren over jouw loopbaan? Maak gebruik van Sterk in je werk. Je krijgt een gratis en onafhankelijk loopbaangesprek met een loopbaancoach. Lees meer >

Doe de online sollicitatietraining

In 6 modules leer je wat je moet doen om de meeste kans op een nieuwe baan te krijgen.
Ga naar de gratis online sollicitatietraining.