Geplaatst op: 30-10-2017Naar overzicht

​Gezond & Zeker Kennisdag breekt bezoekersrecord30 okt 2017

1300 zorgmedewerkers leren over het voorkomen van ziekteverzuim
Tijdens de Gezond & Zeker Kennisdag op maandag 30 oktober in het NBC in Nieuwegein is een recordaantal van ruim 1300 professionals uit zorg en welzijn op de been. Zij horen, zien en ervaren die dag wat zij kunnen doen om zo gezond en veilig mogelijk te werken. Nog nooit waren zoveel bezoekers op een dag bij elkaar in de veertien jaar dat het programma nu bestaat.
 
Voorkomen ziekteverzuim
Het ziekteverzuim in Zorg en Welzijn bedraagt 5,1 % en is nadelig voor de kwaliteit, de continuïteit en de kosten van de zorg in Nederland. Fysieke belasting, agressie, werkdruk en psychosociale belasting zijn de belangrijkste oorzaken van verzuim in de sector. Ergocoaches, veiligheidscoaches, HR-managers, P&O-medewerkers, arbo-coördinatoren en andere leidinggevenden leren deze dag over deze oorzaken en hoe zij verzuim kunnen helpen voorkomen. Oud schaatser Erben Wennemars vertelt waarom werken in de zorg topsport is. Via een theatershow,  tientallen workshops en een praktijkmarkt ervaren de deelnemers hoe zij het probleem kunnen aanpakken. Communicatie en coaching staan centraal.

Businesscase: Glijzeilen
Daarnaast worden nieuwe businesscases gepresenteerd, waaronder verrassende resultaten van een compact praktijkonderzoek over glijzeilen. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt met de financiering van RegioPlus en BrabantZorg. Glijzeilen worden steeds meer gebruikt in de zorg. Dat moet ook volgens de landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting. In de praktijk is het lastig te bepalen welke soort glijzeilen het beste is. De resultaten van het onderzoek geven houvast bij het maken van die keuze.

Gezond & Zeker
Gezond & Zeker is een kennisnetwerk van en voor zorgprofessionals, dat zich richt op het voorkomen van fysieke belasting en agressie in Zorg en Welzijn. Agressie en fysieke belasting zijn de belangrijke oorzaken van verzuim en ziekte in de Nederlandse gezondheidszorg. Gezond & Zeker richt zich op ergo-en veiligheidscoaches, zij zijn een belangrijke schakel op werkvloer bij de preventie van fysieke belasting en agressie in de zorg. Daarnaast worden ook HR-managers, arbo-coördinatoren en P&O-medewerkers met aandacht voor dit onderwerp bereikt. Er zijn meer dan 20.000 medewerkers aangesloten bij dit kennisnetwerk.

RegioPlus, het samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn (waaronder ZorgZijn Werkt), is organisator van Gezond & Zeker. Gezond & Zeker wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Foto