‘Met nieuwe energie op weg naar mijn pensioen’

‘Met nieuwe energie op weg naar mijn pensioen’

Sterk in je werk biedt je steun bij het zetten van de volgende stap in je carrière. Samen met een ervaren loopbaancoach in Zorg en Welzijn kijk je naar jouw situatie en waar je kansen op werk liggen. Ook de 55-jarige Miranda Koote besloot Sterk in je werk in te schakelen. Nu zit ze als verpleegkundige in de thuiszorg vol hernieuwde energie om haar werk tot haar pensioen te blijven doen. Daarover vertelt ze graag meer.

Vertel eens wat jouw zorgachtergrond is?

“Ruim 38 jaar geleden volgde ik als 17-jarige de inservice-opleiding verpleegkundige-A bij het plaatselijke ziekenhuis in Vlaardingen. Ik werkte en leerde tegelijk. De opleiding duurde vier jaar, ik heb er in totaal vijf jaar gewerkt. Toen werd ik zwanger. Parttime werken kon niet. Ik kon wel in de nacht of in een flexpool werken, maar dat wilde ik niet. Ik besloot fulltime moeder te worden. Uiteindelijk werd ik een gezinsmanager, want mijn ex-man en ik kregen zes kinderen. Toen mijn jongste kind naar school ging, begon het te kriebelen. Alleen ik was 40 jaar en al achttien jaar uit het arbeidsproces.”

Hoe ben je weer aan de slag gegaan?

“Ik deed vrijwilligerswerk in de gehandicaptenzorg. De toenmalige directeur van de Stichting Herman Frantsenhuizen was echt iemand die ‘out of the box’ dacht. Hij keek niet alleen naar je diploma of werkervaring, maar vooral naar wie je was en of je binnen de organisatie paste. Hij vroeg of ik aan de slag wilde als verpleegkundige. Hij zei: ‘Je hebt een gezin met zes kinderen gerund, er is niks om je zorg over te maken’. Ik heb mijn BIG-herregistratie gedaan via het Albeda Collega. Ik vond het spannend, maar ik heb jarenlang met plezier in de gehandicaptenzorg gewerkt.”

Waarom stapte je over naar de thuiszorg?

“Mijn ex-man verloor zijn baan en wilde ZZP’er worden. Mijn zestien uur in de zorg waren niet genoeg. Bij mijn werkgever kon ik niet meer uren krijgen. Ik besloot er een baan bij te nemen en kwam bij Buurtzorg terecht. Op een gegeven moment werden de twee banen mij toch te zwaar. Ik was alleen maar met werk bezig. Toen heb ik de keuze gemaakt om helemaal over te stappen naar de thuiszorg. Daar kon ik meer uren draaien. Ik ben de wijk ingegaan en net als bij de Stichting Herman Frantsenhuizen kon ik bij Buurtzorg afwisselend werk doen. Ik heb altijd plezier in mijn werk gehad.”

Waarom heb je ondanks dat plezier toch Sterk in je werk ingeschakeld?

“Omdat ik ben gaan nadenken over het ouder worden. Inmiddels ben ik gescheiden en houd ik mijn eigen broek op. Ik ben me gaan afvragen of ik dit wel kan volhouden tot mijn 68ste. Het werk is erg leuk, begrijp me niet verkeerd, maar de zorgvraag van de mensen in de wijk wordt steeds zwaarder. Daarnaast is het minder eenvoudig om nieuwe, jonge collega’s te vinden. Afgelopen zomer vond ik erg zwaar. Nu ben ik 55 jaar en kan ik het nog aan, maar kan ik dat nog als ik 60 jaar of ouder ben? En leef ik nu om te werken of werk ik om te leven. Ik kreeg allerlei vragen. Ik wilde heel graag weten hoe ik gezond de toekomst in kan kijken. Een collega attendeerde mij op Sterk in je werk. Ik heb vrijwel direct een mail gestuurd, want ik las dat dit traject voor iedereen in de zorg is bedoeld.”

Hoe heeft Sterk in je werk je geholpen?

“Ik ben heel goed geholpen met mijn hulpvraag. Eigenlijk had ik er twee: ‘Hoe kan ik op een gezonde, ontspannen en leuke manier in de zorg werken tot ik 68 ben?’ en ‘Hoe houd ik een goede balans tussen werk en privé?’ Na mijn e-mail nam al snel Francis, een heel aardige loopbaancoach, contact met mij op. Helaas konden we door de coronamaatregelen elkaar niet live ontmoeten, maar via de telefoon ging het prima. Francis heeft mij allerlei informatie gestuurd die ik kon doornemen. Ik ben echt aan het denken gezet over waar ik blij van word. Al heel snel werd duidelijk dat ik in de zorg moest blijven werken. Ik word blij van de verbinding die ik kan leggen met mensen die een bepaalde hulpvraag hebben. In die zin zit ik dus echt op mijn plek.”

Heb je de hernieuwde energie gevonden om je werk te blijven doen?

“Dat heb ik zeker. Alleen al door het feit dat ik alle beroepen in de zorg heb bekeken en de conclusie trok dat ik nu echt een heel leuke baan heb, helpt natuurlijk al. Dat er bepaalde zaken zijn die ik in mijn werk niet leuk vind, werden ook duidelijk. Van de steeds wisselende regelgeving die hoort bij mijn rol als casemanager dementie, krijg ik bijvoorbeeld geen positieve energie. Tijdens het traject werd het ineens helder dat ik daarmee op termijn wil stoppen. Dat heb ik benoemd in mijn team; vanaf mijn 57ste mag een andere collega deze taak op zich nemen.”

Welke belangrijke stappen heb je dankzij de loopbaancoaching nog meer gezet?

“De belangrijkste stap die ik heb gezet, is het vinden van het plezier in mijn werk. En dan op zo’n manier dat ik dit werk nog lang kan doen. Zo houd ik erg van overstijgend meedenken, wat hoort bij niveau 5. Nu legde Francis uit dat ik zonder opleiding van niveau 4 naar 5 kan door het schrijven van een scriptie. Dat heb ik op mijn to do-lijst gezet. Ik wil ook meer het gesprek met onze organisatie aangaan over hoe je thuiszorg kunt blijven leveren tot je 68ste, als je misschien zelf al steunkousen draagt. Ik wil onderzoeken hoe je dit werk kunt blijven doen. Graag draai ik mee in projecten. Er komt bijvoorbeeld een project met zorgverzekeraar DSW. Dan geef ik duidelijk aan mee te willen denken. Door de loopbaancoaching ben ik echt gaan nadenken over wat ik leuk vind en wat mijn rol kan zijn.”

En die balans tussen werk en privé?

“Ik heb een online cursus gevolgd over het scheiden van werk en privé. Die heeft heel duidelijk gemaakt dat je je moet focussen op de zaken waar je invloed op hebt. Waar je geen invloed op hebt, moet je loslaten. Helder communiceren en je grenzen aangeven, is net zo belangrijk. Ik raad echt iedereen aan Sterk in je werk in te schakelen als je vastloopt of als je wilt nadenken over je loopbaan. Dan zorg je goed voor jezelf. En als je goed voor jezelf zorgt, kun je voor anderen zorgen.”

Nieuwsgierig?

Heeft het verhaal van Miranda je nieuwsgierig gemaakt? Ervaar net als zij de voordelen die loopbaancoach jou kan bieden. Neem een kijkje op www.sterkinjewerk.nl en meld je aan!