Sterk in je werk, zorg voor jezelf

Zó kwam Naomi aan een stageplaats via Sterk in je werk

Sterk in je werk biedt je steun bij het zetten van de volgende stap in je carrière. Samen met een ervaren loopbaancoach in Zorg en Welzijn kijk je naar jouw situatie en waar je kansen op werk liggen. Ook bij het vinden van een stageplaats kun je Sterk in je werk inschakelen, zo heeft Naomi ervaren. Zij vertelt aan ons hoe zij uiteindelijk, na lang solliciteren, via een gesprek met een loopbaancoach een geschikte werkplek vond. 

Deeltijdstudent

Naomi volgt momenteel de opleiding Social Work. “Dat is een vrij nieuwe hbo-opleiding. Als je gaat solliciteren, weet niet elke werkgever wat het inhoudt. Het is eigenlijk een combinatie van Culturele en Maatschappelijke Vorming en Sociaal Pedagogische Hulpverlening, met veel extra vakken.” Het vinden van een stageplaats bleek nog geen gemakkelijke opgave te zijn. “Dat kwam vooral omdat ik een deeltijdstudent ben, waarbij je eigenlijk één dag school hebt en vier dagen werk. Ik zag dat de begeleidingsuren er vaak niet zijn op de werkvloer. Ik dacht: ‘ik kan toch niet de enige zijn met het probleem?’. Toen ben ik ten einde raad maar op internet gaan zoeken en kwam ik Sterk in je werk tegen. 

Prettig gesprek met de loopbaancoach

Naomi besloot om gelijk een afspraak in te plannen. “Ik merkte al snel, toen de loopbaancoach mij belde, dat het iemand was met heel veel kennis. Het eerste gesprek heb ik ook als heel prettig ervaren. Ik dacht aanvankelijk dat ze niet per sé zaten te wachten op studenten, maar ik voelde me eigenlijk gelijk gehoord.  Een van de belangrijkste tips die ik heb gekregen is dat je, ook als je niet de vaardigheden hebt voor de functie waarop je solliciteert, je wel persoonlijke eigenschappen hebt. Als je gedisciplineerd bent, kun je wel te kennen geven dat je door jouw discipline bepaalde vaardigheden snel aan kunt leren. Ik kreeg hierdoor in de gaten hoe ik mezelf moest gaan verkopen. Je kunt wel een CV onder iemands neus duwen, maar ik wist eigenlijk nooit goed waar ik nu zelf goed in was. Daar kwam ik dus wel achter tijdens de gesprekken met de loopbaancoach.

Succesvolle sollicitatie

Na de gesprekken ging het snel voor Naomi. Bij haar derde sollicitatie was het raak. “Ik ging op gesprek bij ‘s Heeren Loo en merkte dat ik door de coaching iets meer zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in kon gaan, ondanks het feit dat ik nog niet aan alle eisen van de functie voldeed. Het gesprek begon heel statisch en officieel, maar omdat ik mij voor ogen hield om ‘mezelf’ te zijn, sloeg al snel de sfeer om bij mijn huidige leidinggevende, met wie ik het sollicitatiegesprek voerde. Ik maakte aan haar duidelijk dat ik heel leergierig van nature ben en dat de organisatie mij hierdoor de nog ontbrekende vaardigheden van het vak kon leren. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn leidinggevende graag wilde weten per wanneer ik kon starten. Dit was voor mij een teken dat ik mogelijk de job kon krijgen. Uiteindelijk hoorde ik na tien dagen dat ik het was geworden. 

Nu ik al een tijdje aan de slag ben, merkt mijn leidinggevende dat ik inderdaad graag leer van anderen en van collega’s en daardoor beter word in mijn werk. Door de coaching durfde ik open en eerlijk te zijn, iets wat ik in het dagelijks leven nog wel spannend vind. Zwaktes of toegeven dat je iets nog niet kunt, vond ik voorheen een lastig onderwerp om over te praten, maar nu durf ik dat met meer zelfverzekerdheid.”

Werken met een pittige doelgroep

Naomi werkt nu op een woonzorgpark voor mensen met een verstandelijke beperking. Aanvankelijk was het wel even slikken. “Het is een pittige doelgroep waarbij ik ben geplaatst en ik dacht in het begin dat de manager misschien iets te ambitieus met me was geweest. Ik werk namelijk in een crisiswoning waar echt zware problematiek is. Als het even tegen zat, bedacht ik me echter dat ik het wel aan zou kunnen. Ik heb dit immers al bereikt. Door de gesprekken met de loopbaancoach ben ik me ervan bewust dat ik gewoonweg de eigenschappen heb om dit te doen. 

Of Naomi ook in de toekomst in de gehandicaptenzorg blijft werken, weet ze nog niet zeker. “Het zou zomaar kunnen. Ik ben namelijk wel een type mens dat graag op één plek blijft, maar ik zie mezelf later ook bijvoorbeeld wel werken als hulpverlener in een ggz-kliniek.

Tip

Mocht je zelf nog twijfelen over het inschakelen van een loopbaancoach, dan heeft Naomi nog een goede tip. “Je hebt niets te verliezen. Ook al twijfel je net als ik, er wordt echt een luisterend oor geboden. De loopbaancoaches nemen je serieus en je krijgt altijd weer nieuwe inzichten. Zo had ik helemaal niet verwacht dat ik het persoonlijke aspect van solliciteren eruit zou kunnen halen.”

Wil je zelf hulp bij het uitstippelen van jouw loopbaan in Zorg en Welzijn? Geef jezelf dan vandaag nog een gratis loopbaancoach cadeau via sterkinjewerk.nl